Kampioen door Opleiding

Enige jaren geleden is binnen Duinwijck de jeugdopleiding als een nog belangrijker speerpunt op de agenda gezet. Onder het motto: “Kampioen door opleiding” is een jeugdplan gestart om talentvolle jeugdspelers door te laten stromen naar hogere teams, met als hoogste doel het eerste team. Hiertoe zijn er diverse initiatieven:
Talent

Van de Kolk Badminton School Haarlem

Sinds september 2008 organiseert Badminton Nederland met Badminton Club Duinwijck de Van de Kolk Badminton School in Haarlem. De Badmintonschool is de eerste stap voor elke jeugdige badmintonner (vanaf circa 10 jaar) in de regio die meer wil investeren in haar of zijn badmintontalenten. Naast de clubtrainingen dus. De Badminton School is qua toelatingscriteria laagdrempelig. Het belangrijkste criterim is de motivatie om beter te willen worden.

De talenten van de Badmintonschool kunnen een uitnodiging ontvangen voor de Badminton Academy. De toppers van de Academy kunnen vervolgens weer uitgenodigd worden voor de University op Papendal. De University komt overeen met de nationale jeugdselectie. De Badminton School is toegankelijk voor spelers uit het gehele land. Veelal zie je dat spelers kiezen voor een Badminton School in de regio. Er kan dan gedurende dertig weken twee keer per week worden getraind in kleine groepen met een door de NBB aangestelde trainer. De trainingen van de Badminton School in Haarlem worden georganiseerd in de Haarlemse Duinwijck badmintonhal.

In het seizoen 2010-2011 trainen er circa 30 talenten aan de Van de Kolk Badminton School Haarlem op maandag, dinsdag en donderdag.

Badminton Academy Haarlem

Op 1 september 2011 start Badminton Club Duinwijck in samenwerking met en onder toezicht van de landelijke sportbond een Badminton Academy in Haarlem. Daarmee gaat voor de Haarlemse Europa Cup houder en 24-voudig landskampioen een langgekoesterde wens in vervulling. Met de start van de Badminton Academy is de laatste belangrijke horde genomen naar een volwaardige talentenstructuur in de regio.

De talentenstructuur van Badminton Nederland kent drie niveaus. De Badminton School, Academy en University. Een aantal jaren geleden is Duinwijck in samenwerking met en onder toezicht van Badminton Nederland al gestart met de Van de Kolk Badminton School Haarlem die naast de nieuwe Academy zal blijven bestaan. De Badminton Academy is de grote vervolgstap voor talentvolle jonge spelers die het naar de mening van Badminton Nederland in zich hebben om uiteindelijk op topniveau te spelen. Academy spelers kunnen dan ook de stap maken naar de University, de nationale jeugdselectie die woont en traint op nationaal trainingscentrum Papendal.

Het beleid van Duinwijck is er al vele jaren op gericht om kampioen te worden door opleiding. Tientallen spelers uit Noord Holland die hun opleiding hebben genoten bij Duinwijck hebben dan ook de nationale selectie bereikt met individuele en clubsuccessen als gevolg. Vanaf 1 september sluit de Haarlemse badmintonopleiding naadloos aan op de landelijke structuur. Op maandag en vrijdag zal er ’s ochtends getraind worden van 7 tot 9 uur en ook op dinsdag en donderdagmiddag zal er twee uur getraind worden. De trainingen worden gegeven in de Duinwijckhal aan het Haarlemse Badmintonpad. De geselecteerde Academy spelers komen uit Heiloo, Hillegom, Haarlem en omstreken. De Academy maakt inmiddels al gebruik van verschillende faciliteiten die door de Stichting Topsport Kennemerland zijn gerealiseerd zoals fysieke testen, medische begeleiding en dergelijke.

Als hoofdtrainer van de nieuwe Academy is Robert Bak aangetrokken. De Haarlemmer bezit alle benodigde trainerslicenties en heeft inmiddels vele jaren ervaring met talentenopleiding in de regio. Clubvoorzitter Patrick Steenkist zal de rol van manager op zich nemen: ‘Voor de regio en de club is de komst van een Academy essentieel naar de toekomst toe. Graag wil ik zelf bijdragen aan een goede start en een zachte landing. Bovendien heb ik vanuit mijn voorzittersrol verschillende contacten binnen de landelijke sportbond wat ook een pre kan zijn. Daarnaast kan ik natuurlijk steunen op een fantastische technische staf en een groot arsenaal (voormalige) topsporters die alle stadia van dichtbij hebben meegemaakt. Ik hoop de Haarlemse Academy de komende jaren uit te zien groeien naar hét talentencentrum voor badmintonners uit Noord Holland’.

Badminton University Papendal

Als de spelers een uitnodiging ontvangen van de talentcoach van de Nederlandse Badminton Bond om intern te gaan op Sportcentrum Papendal en dus deel uit gaan maken van de Nationale Selectie zijn de spelers er klaar voor. Binnen Duinwijck hebben ze de basis gelegd voor een (inter)nationale badmintoncarrierre.

Vlootschouw

In januari organiseert de Technische Commissie van Duinwijck de ‘Talenten Vlootschouw’. De Duinwijck spelers worden daar door de technische staf onder de loep genomen en op basis hiervan komen de als talent aangemerkte spelers in aanmerking voor de Badminton School. Dat maakt het mogelijk dagelijks te trainen met Duinwijcks toptrainers en gelijkgestemde spelers. Hiermee investeert Duinwijck in talentvolle spelers die willen gaan voor het hoogste niveau.

Neem contact op

Indien je interesse hebt kun je informatie opvragen. De talentmanager van Duinwijck, André Terol, helpt je graag verder.

Neem contact op

Een terugblik: De eerste Haarlem Badminton Academy

‘De Haarlem Badminton Academy is op 24 januari 2005 officieel van start gegaan. Ondanks het superslechte weer was de opkomst 100%, waarbij we trots kunnen zijn dat de familie Esser en Soselisa de ontberingen van sneeuw op de snelweg hebben getrotseerd en de afstand van respectievelijk Alkmaar en Badhoevedorp zonder kleerscheuren hebben afgelegd.

Het is voor het eerst sinds 20 jaar dat er weer een badmintonschool is. Eerder werd onder leiding van de toenmalige trainer van Duinwijck Gerrit Bruil een initiatief gestart waar onder andere Chris Bruil en Jeroen van Dijk aan meededen. Beide zijn tot superbadmintonners uitgegroeid, en dat ideaal beeld staat ons nu ook weer voor ogen.

Het is de bedoeling dat de HBA na ca. drie maanden geevalueerd gaat worden. Van de spelers wordt nl. nogal wat verlangd. Naast de gewone clubtrainingen wordt nu ook verlangd dat de spelers ’s morgens om 7:00 in de Duinwijckhal aantreden voor een intensieve individuele training. De lessen staan onder leiding van Jan Helmond, Sander Assendelft en Robert Bak, met Marjan Ridder als vaste standby. Ook voor de trainers betekent dit uiteraard de wekker extra vroeg zetten. Daarnaast wordt er verlangd dat de trainers een goede uitwisseling doen van hun ervaringen op trainersgebied, zodat de spelers daar maximaal profijt van kunnen trekken.

In principe zal het project niet ophouden per eind april. Het is de bedoeling dat het project verder ontwikkeld gaat worden, waarbij Duinwijck initiatieven gaat ontplooien richting scholen. Als een of meerdere scholen meewerken aan dit project dan kan dit betekenen dat spelers maximaal kunnen sporten zonder dat daarbij de studie in het gedrang komt.

In 2005 zijn er 16 spelers bij dit project betrokken.’

Haarlemse Badminton Acadamy