Yonex Dutch Junior International 2014, wie verslaat de Chinezen??

Van 26 februari t/m 2 maart staat de Yonex Dutch Junior 2014 weer op het programma. Een van de sterkste jeugdtoernooien van de wereld, gewoon gratis te bezoeken in onze eigen vertrouwde Duinwijckhal. De inschrijving is inmiddels gesloten, en we zijn blij met het grote aantal inschrijvingen uit 28(!) landen met daarbij veel nieuwe landen (Brazilië, Pakistan, Sri Lanka, Marokko en Zambia) en wat landen die na een paar jaren afwezigheid toch weer terug zijn (o.a. China, Singapore en India).

In 2014 zijn er weer jeugd Olympische spelen, dit jaar in Nanjing (China). Dat heeft gevolgen voor de inschrijvingen voor de Yonex Dutch Junior, aan de ene kant komen er minder spelers uit Azië omdat het toernooi direct na de Aziatische jeugdkampioenschappen plaats vindt, en aan de andere kant komen er spelers om punten te halen voor kwalificatie voor de jeugd Olympische spelen. Zo komen er weer spelers vanuit de hele wereld richting de Haarlemse Duinwijckhal, uit 28 landen in totaal. Van Pakistan to Brazilië, en van China tot Zweden, het wordt weer een bont gezelschap aan spelers en coaches die de tribunes gaan bevolken en vergeet hierbij de Indonesiërs niet, die met hun enthousiaste aanhang altijd voor een zeer goede sfeer zorgen!

Dit zien we terug in een erg sterk en groot deelnemersveld in de singels (je kunt je alleen in de singel kwalificeren voor de jeugd Olympische spelen). De Chinezen komen met een groep singelaars (met als coach Yunyong Wu die een aantal jaren terug nog bij Almere gespeeld heeft), vermoedelijk om hun ranking dusdanig op te krikken dat ze met het maximale aantal deelnemers naar de jeugd Olympische spelen mogen. Maleisië stuurt zijn sterkste singelaars en ook uit vele andere uithoeken van de wereld komen spelers om voor de (vele) punten te strijden. Zo is ook de Pan-Amerikaans kampioen uit Brazilië van de partij, net zoals 3 spelers/speelsters uit Mexico. Maar vergeet ook de Europeanen niet. Er kan maar een speler per land zich kwalificeren (2 als beiden in de top 4 van de jeugdwereldranglijst staan), dus ook onderling is er een strijd gaande in vele landen.

Het belooft dus veel voor de singels, maar ook in de dubbels en mixen is er meer dan genoeg kwaliteit en zal er een mooie strijd zijn om de titels. Hier lijken de kansen voor de Europeanen groot, aangezien de Chinezen en Maleisiërs deze onderdelen dit jaar overslaan. Ook voor de Nederlanders liggen hier de beste kansen, zoals voor Alex Vlaar/Cheryl Seinen en Ruben Jille/Alida Chen, koppels die het afgelopen jaar goed presteren op het Europese jeugdcircuit! Afwachten is het hoe sterk de voornamelijk jonge (onder 17) koppels uit India, Indonesië, Hong Kong, Singapore en Sri Lanka het doen, zij zullen zeker voor spektakel en verrassingen kunnen zorgen.

Een korte voorbeschouwing per onderdeel;

De Herenenkel:

Met 5 spelers uit de top 7 van de wereldjeugdranglijst kunnen we gerust spreken van een topbezetting. Ook zijn er nog wat sterke spelers uit Nederland en Duitsland die niet meer op de ranglijst voorkomen, maar zeker kanshebber zijn. Denk hierbij aan de Nederlanders Mark Caljouw (1ste geplaatst) en Justin Teeuwen (9/16e geplaatst), en de Duitsers Fabian Roth (2e geplaatst, Europees jeugdkampioen 2013) en Lars Schänzler(3/4e geplaatst). Verder kunnen de Duitsers nog bouwen op Max Weisskirchen (3/4e geplaatst, nr. 3 op de wereldjeugdranglijst, winnaar van 3 internationale jeugdtoernooien afgelopen jaar) en David Peng (9/16e geplaatst), die in een hevige strijd verkeren wie van hen er naar de jeugd Olympische spelen mag (of beiden, als ze beiden in de top 4 van de ranglijst staan). De Chinezen lijken dat ook te proberen met Junpeng Zhao (5/8ste geplaatst, halve finalist jeugd WK 2013) en Yuqi Shi (5/8ste geplaatst), die in zijn eerste partij gelijk tegen een landgenoot mag aantreden. Ook de finalisten van de Singapore Youth international 2013, de Maleisiërs June Wei Cheam (5/8ste geplaatst, winnaar) en Satheishtharan Ramachandran (als alles volgens plan gaat in de 3e ronde tegen Mark Caljouw) moeten we niet vergeten.

Van de jonge Indonesiërs weten we niet veel (Muhamad Zulkifli Ramadhani won de U17 masters in Indonesië afgelopen december), maar je kunt ze nooit onderschatten. Onder leiding van oud finalist Fung Permadi en de vorig jaar nog Indonesisch bondscoach Agus Dwi Santoso zullen zij zeker goed voor de dag willen komen. Ook de Pan-Amerikaans kampioen, de Braziliaan Ygor Coelho de Oliveira (9/16e geplaatst) komt weer naar Europa, en zal net als de Mexicaan Luis Ramon Garrido (9/16e geplaatst) willen verrassen. Interessant is ook om te kijken of de winnaar van het Hongaarse junior, begin februari, de Turk Mehmet Ali Kurt zijn goede vorm vast weet te houden. Hij mag beginnen met een wedstrijd tegen de Indonesiër Muhamad Zulkifli Ramadhani. Vanaf de eerste rondes zijn we hier dus verzekerd van mooie partijen!

 

Damessingel:

Bij de dames wordt het veld aangevoerd door de nummer 5 van de wereldjeugdranglijst, Liang Xiaoyu uit Singapore. Zij was afgelopen jaar runner up bij de sterk bezette Koreaanse en Indiase junior opens. De Chinese nummer 2 van de plaatsingslijst Jinjing Qin is al goed bezig bij de senioren met een halve finale tijdens de Macau Grand Prix Gold, en is dus misschien wel de grote favoriete. De Maleisische verliezend finalist van vorig jaar Yen Mei Ho wil graag proberen dit jaar een trapje hoger te eindigen, de loting zit echter niet mee, in de 2e ronde heeft zij meteen een test tegen de pas 15 jarige Chinese Xiaoxin Chen. Ook Jiamin Yeo uit Singapore (winnares Singapore Youth international en Aziatisch kampioen U15) behoort tot de kanshebsters. De Duitse dames Luise Heim (3/4e geplaatst na het winnen van 4 internationale jeugdtoernooien afgelopen jaar) en Yvonne Li (5/8ste geplaatst, winnares van de Belgian junior 2013) zullen ook strijden om de punten en kwalificatie voor de jeugd Olympische spelen.

Voor Nederland voert de 5/8 geplaatste Alida Chen de lijst aan, ook zij heeft een jonge chinese tegenstandster in de 2e ronde die het haar wel eens lastig kan gaan maken. Maar ook benieuwd zijn we naar de prestaties van Duinwijcksters Dorien Lups en Imke van der Aar.

Ook de Bulgaarse Maria Mitsova (winnares van de Tsjechische junior open) behoort tot de dames om in de gaten te houden, net als de Russische Alina Davletova (winnares Ukraine junior international) en ook de Indonesische dames moeten we niet onderschatten, ondanks dat ze nog maar weinig buiten Indonesië hebben gespeeld. In Indonesië is een sterk toernooicircuit wat voor veel concurrentie en dus sterke spelers/sters zorgt.

De dubbels;

Waar in de singels de Chinezen toch wel de uitgesproken favorieten zijn, lijken hier de beste kansen toch bij de Europeanen te liggen, zoals ook blijkt uit de plaatsingen. Vooral omdat de Chinezen en Maleisiërs hun dubbels thuis hebben gelaten en de Indonesiërs en Indiërs met jonge spelers komen. Helaas heeft Nederland de halve finalisten van vorig jaar, Mark Caljouw en Justin Teeuwen dit jaar alleen in de single ingeschreven. We hadden ze ook graag zien schitteren in het herendubbel. Maar er blijven genoeg interessante koppels over die zichzelf willen gaan bewijzen op dit toch wel prestigieuze toernooi!

De Herendubbel;

Op basis van de wereldjeugdranglijst zijn hier de Russen Rodion Alimov&Alexandr Kozyrev  (5/8ste geplaatst) de favoriet, samen met hun landgenoten Sergey Molodov&Vladislav Soloviev (ook 5/8ste geplaatst)  en de Duitsers Johannes Pistorius&Marvin Seidel (1ste geplaatst) heersten zij afgelopen jaar op vele Europese jeugdtoernooien. De Duitsers beginnen met een pittige dubbel tegen Zin Rei Ryan Ng&Soon Yang Bernard Ong uit SIngapre, terwijl de Russen een wat gunstiger loting lijken te hebben. Ook de Fransen Tanguy Citron&Thomas Valles moeten we in de gaten houden, zij begonnen dit jaar met de winst van de Polish Junior.

Maar ook het als 2e geplaatste Nederlandse koppel Alex Vlaar&Ruben Jille doet goed mee in de Europese jeugdtoernooien, en lijkt een gunstige loting te hebben! De Aziatische inbreng komt van jonge koppels uit India en Indonesië. Benieuwd zijn we naar wat het koppel Rinov Rinaldy (in de mix Aziatisch jeugdkampioen U15 in 2013) & Andika Ramadiansyah (in de mix Aziatisch jeugdkampioen U17 in 2013) samen kan presteren in het herendubbel. Naar goed Indonesisch gebruik mogen we heel wat van ze verwachten. Verder moet je natuurlijk de koppels uit Hong Kong, en Engeland nooit onderschatten. Kortom teveel om op te noemen, en dat gaat zeker veel goede en spannende partijen opleveren!

 

De Damesdubbel;

Hier lijken gezien de ranglijst erg veel koppels dicht bij elkaar te zitten qua niveau. Een uitgesproken favoriet zit hier op het eerste gezicht niet tussen. Het nieuwe Kroatische koppel Maja Pavlinic&Katarina Galenic is toch wel verrassend 1ste geplaatst. Koppels die het hun ongetwijfeld moeilijk gaan maken zijn onder andere de 2e geplaatste Nederlandse dames Cheryl Seinen&Dorien Lups, net als de Duitse dames Linda Elfer&Jennifer Karnott (3/4e geplaatst). Maar ook de Russische dames doen het traditioneel altijd goed in het damesdubbel, net als de dames uit Hong Kong, Indonesië en India. Niet echt een uitgesproken favoriet voor de titel dus, wat weer een mooi toernooi op kan leveren met (waarschijnlijk) veel spannende partijen!

Benieuwd zijn we ook naar de prestaties van het jonge Nederlandse koppel van Duinwijckster Imke van der Aar met Tamara van der Hoeven. De Mexicaanse dames Haramara Gaitian&Sabrina Solis (3/4e geplaatst) spelen regelmatig jeugdtoernooien in Europa, en doen het daar verdienstelijk, de vraag is hoe ze bestand zijn tegen de echte Europese topdubbels en het Aziatische geweld.

 

De Mixdubbel;

Hier hebben we als Nederland misschien wel de beste kans. Met de mixen Ruben Jille&Alida Chen  (1ste geplaatst) en Alex Vlaar&Cheryl Seinen (3/4e geplaatst)  hebben we hier 2 kanshebbers, die de laatste tijd erg sterk presteren op de Europese jeugdtoernooien! Hoog op de ranglijst staan ook de Russen Rodion Alimov&Alina Davletova (5/8ste geplaatst), met 5 finaleplaatsen waarvan 3 overwinningen uit de 5 Europese jeugdtoernooien die zij afgelopen jaar speelden! Hun landgenoten Sergey Molodov&Mariya Dmitrieva (5/8ste geplaatst) zullen hun goede vorm na het winnen van het Hongaarse junior begin deze maand vast willen houden. Opvallend is dat deze russen op alle 3 de onderdelen goed presteren, dus de vraag is of zij dit op zo’n sterk bezet toernooi als de Yonex Dutch junior 2014 ook vol kunnen houden tegen de echte specialisten. Duitsland komt met een paar sterke koppels aan de start; Marvin Seidel&Jennifer Karnott (2e geplaatst), Max Weisskirchen&Eva Janssens (5/8ste geplaatst) en Johanes Pistorius&Linda Elfer kunnen met de besten mee.

Benieuwd zijn we naar de Aziatisch onder 17 kampioenen, de Indonesiërs Andika Ramadiansyah&Marshella Gischa Islami, die zich hier zullen willen meten met de Europese jeugdtoppers. Maar ook Hong Kong doet het altijd goed in de mix bij de Dutch Junior, dus ook Yonny Chung&Tsz Yau Ng en Shing Soi Yeun&Yi Ting Wu moeten we in de gaten houden. De Zwitsers Joel Konig&Celine Burkart (3/4e geplaast) moeten we ook niet vergeten, kortom ook hier weer genoeg sterke koppels om er een spannend geheel van te maken.

Al met al beloofd het (weer) een toptoernooi te worden met vele mooie en spannende partijen. En de sfeer zal met 28 landen in de hal ook weer prima zijn. De hele week is de toegang gratis, dus wil jij wat mooie partijen zien tussen de toppers van de toekomst kom dan gewoon even langs!

Volg het laatste nieuws van de Yonex Dutch Junior 2014 via facebook; https://www.facebook.com/pages/Yonex-dutch-junior-international-badminton/174799755896982

Of twitter; @YonexDJI  of via de website www.yonexdutchjunior.com

De wedstrijden zijn via live score te volgen! http://tournamentsoftware.com/sport/matches.aspx?id=E1E8816D-3203-46D3-93CB-F36B43FBF59B

Tot ziens in de Duinwijckhal, Badmintonpad 1 te Haarlem!