Recreatief badminton spelen bij Duinwijck

Duinwijck is de grootste badmintonvereniging van Nederland. Zo’n 500 spelers maken wekelijks gebruik van de badmintonhal met negen banen. De hal wordt exclusief voor badminton gebruikt. De meeste recreanten spelen in de avonduren, maar ook overdag zijn er speelmogelijkheden. In de avonduren wordt er gespeeld tussen 19.30 uur en 23.00 uur. Er wordt op alle niveaus gespeeld.  Je bent vrij om op een speelavond met vaste speelmaatjes te spelen of om je horizon te verbreden en je badmintonkunsten met die van andere Duinwijckers te meten. Voor zowel beginners als gevorderden worden er regelmatig trainingen georganiseerd om je spelniveau nog wat te verbeteren of om nieuwe trucjes te leren. Het seizoen loopt van begin september tot en met eind april. Daarna kan je meedoen aan het zomeravondbadminton, van begin mei tot en met eind juni.

Maar er is nog veel meer: een gratis racket, een gratis drankje. Meer weten? Word lid en meld je aan bij de ledenadministratie. Of wil je eerst vrijblijvend een kijkje nemen. Meld je dan ook even, dan vertellen wij je op welk moment je het beste langs kunt komen.,

logo_klein
De Duinwijckhal puilt sinds 1998 aan het eind van het jaar uit met recreanten die deelnemen aan het oliebollentoernooi. Dit gezelligheidstoernooi, waarbij mensen van tevoren niet weten bij wie ze worden ingedeeld (behalve dat het iemand is die op een andere avond speelt), mag zich in een grote belangstelling verheugen. Het is al sinds jaar en dag het gezelligste toernooi van Duinwijck. Medio november verschijnen er in de Duinwijckhal posters en inschrijfformulieren.

Van begin februari tot en met eind april is er de nacompetitie. Hieraan kunnen districtcompetitiespelers en recreanten deelnemen. De recreanten van Duinwijck die de afgelopen jaren nacompetitie hebben gespeeld, zijn allemaal erg enthousiast over deze competitie. De competitie bestaat gewoonlijk uit 10 wedstrijden: 5 thuis en 5 uit. Thuiswedstrijden zijn meestal op zondagochtend, uitwedstrijden meestal op doordeweekse avonden. Het biedt je de gelegenheid je krachten eens te meten met teams van andere verenigingen en eens andere sport- en badmintonhallen van binnen te zien. Je kunt je als team (mannen- of gemengd) opgeven, maar ook individueel. In dat laatste geval proberen we een team voor je te vinden of te formeren.! Medio november verschijnen er in de Duinwijckhal posters en inschrijfformulieren.

In de week voorafgaand aan Pasen vindt het Paaseierentoernooi plaats. De formule lijkt veel op die van het oliebollentoernooi met een essentieel verschil: je mag met een zelfgekozen partner spelen. De teams worden in drie categorieën ingedeeld: sterk, middelsterk, matig sterk, waardoor je nooit grote overwinningen behaalt of tegen grote nederlagen oploopt. Gemengd dubbels hoeven ook niet te vrezen voor grote verliezen tegen mannendubbels, want zij krijgen bij start van een wedstrijd een voorsprong van 6-0. Oftewel: het paaseierentoernooi is net zo leuk, spannend en gezellig als het oliebollentoernooi.

Van de Kolk – Hypotheken,Financieringen en Verzekeringen

vandekolk Wij zijn een ervaren en dynamisch intermediair met betrekking tot financiële zaken. Een persoonlijke en zorgvuldige aanpak staan bij ons voorop. Wij helpen u graag met het beantwoorden van uw vragen en het adviseren en bemiddelen omtrent hypotheken, financieringen en verzekeringen.

Bent u op zoek naar verantwoorde maandlasten? U ontvangt bij ons echt onafhankelijk en deskundig advies. Neem gerust met ons contact op!
info@vandekolkhypotheken.nl
071- 3649999

Bespanservice en alles over badmintonmaterialen

Bespanservice
Een badmintonracket functioneert alleen optimaal als de snaren nog voldoende strak gespannen zijn. Naar verloop van tijd en afhankelijk van het aantal malen gebruik verliest de bespanning van een racket veerkracht. Het met enige regelmaat vervangen van de bespanning is dan ook aan te bevelen. Dat kan eenvoudig, je kunt je badmintonracket met naam en speelavond afgeven bij de bar en dan kan het racket na een week tegen betaling van 15 euro weer worden opgehaald.

Badmintonmaterialen
Badmintonspullen, we hebben ze allemaal, een paar sportschoenen, een racket met grip en snaren, we gebruiken het regelmatig, maar wat gebruik je nu eigenlijk? Zijn alle rackets hetzelfde? Maakt het uit wat voor snaren er in je racket zitten? Kan je niet gewoon op je buitenschoenen badmintonnen?
Een kort stukje over wat je allemaal gebruikt als je badmintont.
Allereerst natuurlijk je racket, hetgeen waar je meteen aan denkt bij badminton. Een badmintonracket kost ergens tussen 30 en 130 euro, de meeste zijn tegenwoordig gemaakt van Grafiet (Carbon graphite), hetzelfde materiaal als je potloodvulling.

Het verschil tussen je racket je je potlood is dat het grafiet in rackets gelaagd is en de leemtes zijn opgevuld met een soort hars (tegenwoordig zelfs met nano-deeltjes), hierdoor is je racket veel sterker en flexibeler. De oudere stalen rackets zijn waarschijnlijk nog wel verkrijgbaar, maar in het algemeen gewoon kwalitatief niet goed genoeg om noemenswaardig te zijn in dit stuk.

Rackets zijn er in alle kleuren van de regenboog, en kunnen sterk van elkaar verschillen in Lengte, gewicht, balans en stijfheid. Badmintonrackets zijn tussen de 66,5 en 68,0cm lang, opzich geen groot verschil, maar in je slag kun je het merken: kortere rackets voelen lichter aan en langere voelen zwaarder aan (een hefboom effect), Het verschil is klein en eigenlijk maakt het voor een speler ook weinig uit. (een leuk weetje, ongeveer 80% van alle rackets tegenwoordig zijn 675mm lang).

Gewicht is vaak wat mensen meteen merken aan het racket: het gewicht van een racket varieert tussen de 75 en 100 gram en wordt door veel fabrikanten aangeduid in gewichtsklassen, in U. Zo is 5U (74-79g), 4U (80-84g), 3U (85-89), 2U(90-94), U (95+).

Het gemiddelde is meestal wel een 3U, vaak ook wel het aangeraden gewicht voor spelers. Het effect van gewicht is vrij duidelijk: een lichter racket zwaait snel, maar zet niet vele gewicht achter je slag, een zwaarder racket daarentegen zwaait moeilijker, maar racket de shuttle met meer kracht dan de lichtere rackets.

Wat is nu het best? Dat hangt volledig van de speler af, vaak wordt aangeraden rackets uit te testen en uit te proberen wat iedereen het lekkerst vindt spelen.
Als laatste balans, voor velen een onbekende term. Het balanspunt van je racket is het punt waarop je je racket kunt balanceren (het zwaartepunt).
De afstand van het einde van je grip tot het balanspunt is wat meestal gemeten wordt. Hier komen dan ook de termen toplicht, topzwaar en midden-balans vandaan.
Zoals  verwacht voelen topzware racket (295mm en hoger, ongeveer) zwaarder aan dan de toplichte (285 en lager) en de middenbalans racket (ertussenin 285-295). De steel van een racket verschilt vaak ook in flexibiliteit, er is geen echte schaal voor, geen echte manier om het te meten, behalve wat de fabrikant zelf vermeldt. Een extra-stijf racket is erg moeilijk te buigen, een flexibel racket des te makkelijker.

Het voordeel van stijvere rackets is dat áls je ze kan buigen (in je slag) je er meer kracht uit krijgt, ene extra ‘zwiep’ in je slag. Vaak voelen stijvere rackets iets minder comfortabel dan flexibelere.
Flexibelere rackets zijn makkelijker te buigen, maar geven die extra zwiep minder. Qua flexibiliteit is het onmogelijk voor spelers in te schatten wat ze willen en is het beter het eerst te testen. In het algemeen kun je in het kort concluderen dat aanvallende spelers neigen naar zwaardere, topzware (en soms stijvere) rackets, verdedigende spelers de lichtere en toplichte rackets opzoeken en alle soorten ertussenin.
Eigenlijk zou je van rackets kunnen zeggen dat er heel veel verschillen zijn, maa rdat het uiteindelijk neerkomt op wat de speler zelf fijn vind. Er word dan ook aangeraden eerst een racket uit te testen voordat je hem koopt.

Grips zijn er in alle soorten en maten, kleuren en diktes. Vaak word er ene onderscheid gemaakt tussen vervangende grips en overgrips.
Vervangende grips zijn het type grips die je standaard op je racket krijgt, ze zijn vaak vrij dik (1.5-2mm dik) en zijn bedoelt om op het hout te wikkelen. De meeste zijn gemaakt van leer of nepleer en zijn in het algemeen niet het fijnst om mee te spelen, de PU (poly-urethaan) variant is daarentegen erg goed, dit soort grips zijn vaaks iets duurder dan de overgrips en gaan langer mee.
Dan zijn er overgrips, deze zijn een stuk dunner en goedkoper (kosten zijn meestal 1,50 tot 2 euro per stuk in verhouding tot 4-10 euro per vervangende grip) het idee van overgrips is dat ze makkelijk te vervangen zijn en gewoon over de standaardgrip heen gewikkeld kunnen worden.

Welke grip het fijnste speelt is erg afhankelijk van persoon tot persoon, experimenteer zelf uit wat het lekkerst aanvoelt.

Snaren zijn misschien wel een van de meest onderschatte onderdelen op een racket. Snaren (of misschien is bespanning een beter woord) varieren tussen de 0.66mm en 0.75mm in dikte en kunnen bespannen (spankracht) worden tussen de 8 en (soms wel) 15kg. Gemiddeld is 8-11kg.

Snaren maken, voor het gevoel in je racket, eigenlijk meer uit dan het nieuwst duurste racket kan helpen. Maar elk voordeeld heeft zijn nadeel, dunnere snaren, of strakkere bespanningen geven meer gevoel, maar breken vaak sneller.

Snaren breken kan jaren duren, maar kan ook elke maand/week gebeuren, afhankelijk van hoe vaak je speelt en hoe hard je slaat. Dan is er nog 1 punt te bespreken: hoe je snaren breken. Elk racket heeft een plek in het midden va je racketblad waar je de shuttle hoort te raken, de zogenaamde ‘sweetspot’. Op deze plek zijn alle snaren even lang en kan de shuttle dus ideaal inveren en eruit springen.

De snaren aan de rand van het frame  zijn de risico gebieden, als je de shuttle op deze plekken raakt veren de snaren in dicht bij het frame. De kans bestaat dat de snaar dan afscheurt op het frame, dit noemen ze een mis-hit.
Mishits gebeuren vaker naarmate je strakker gaat bespannen en met dunnere snaren gaat spelen, het is iets waar bespanners niets tegen kunnen doen (behalve lager bespannen, of met een dikkere snaar).

Schoenen zijn voor badminton erg belangrijk. Er word veel bewogen op de baan: van voren en naar achter, zijwaarts, springen, landen. Dit alles vergt erg veel van je schoenen (en als je niet uitkijkt ook van je enkels en knieën) .
Badmintonschoenen moeten dus een goede demping hebben, veel grip op de baan geven en veel steun bieden aan je voet. Genoeg merken maken specifieke badmintonschoenen (yonex, forza, RSL) en er zijn ook genoeg merken die schoenen maken die ook erg geschikt zijn: Asics en Mizuno maken schoenen voor Badminton/Volleybal/Squash en Hi-Tec maakt Squash/Badminton schoenen.

Met niet-badminton-schoenen is wel belangrijk te kijken of de schoen niet te hoog is, dit verhoogt het risico op een enkel-blessure. Daarnaast is het belangrijk dat de zaalsportschoen geen strepen kan afgeven. Door schoenen veroorzaakte strepen zijn nauwelijks van de vloer af te krijgen. Om problemen te voorkomen laat je vooral goed adviseren door de vakhandel